En bosnisk mann i 50-årene er frikjent i lagmannsretten. Bilen som han satt i, trakk en henger inn til Norge med 180 kilo marihuana.

Mannen hadde med seg mye fiskeutstyr og hevder han bare takket ja til å være med kameraten på tur til Norge for å fiske. Én ukes opphold var allerede bestilt på ei hytte i Tuddal i Telemark.

Det var 31. mars 2016 tollerne stoppet bilen med de to bosniske mennene som ankom Norge med Kiel-ferga. Narkotikapartiet ble transportert fra Bosnia via Østerrike og til Norge, ifølge dommen fra Borgarting lagmannsrett. Den nå frikjente passasjeren bor i Østerrike og ble plukket opp i Wien.

Avlyttet og spanet

Ved hjelp av narkotikahund og skanning på Hjortneskaia i Oslo, avslørte tollerne materiale i et skjult rom skaptilhengeren. Dette vekket mistanke om narkotikasmugling, men tollerne bestemte seg for å sende bilen videre, i håp om å ta mottakerleddet. Samtidig ble bilen avlyttet og en spaningspatrulje fulgte etter til Hogstul Hytter i Tuddal.

I Tuddal ble den nå frikjente mannen satt av, mens sjåføren dro til Oslo med narkotikaen. Politiet slo til og pågrep sjåføren og mottakerne på Grorud i Oslo om kvelden 1. april.

Sjåføren ble før jul dømt til fem og et halvt års fengsel i Oslo tingrett. Ifølge tingrettsdommen fortalte sjåføren til kameraten at han skulle ordne ting i Oslo, da han forlot kameraten på Tuddal. Tingretten festet ikke lit til fiskehistorien og dømte også den nå frikjente kameraten til seks års fengsel.

Frikjent

– Han visste ikke at det var 180 kilo marihuana i tilhengeren. Hadde han visst det så hadde han aldri blitt med på denne turen. Først og fremst er han lettet over frifinnelsen og at det hele er over. Han har vært klar, helt siden pågripelsen, på at han er uskyldig, sier Darija Jamina, forsvarer for mannen.

Det har gått 820 dager siden pågripelsen.

– Det er utilgivelig at han har blitt frarøvet friheten så lenge. Selv om det er flere tiltalte og etterforskning i utlandet, så sier det seg selv at to og et halvt år er for lang i tid. Det har vært tungt for ham å vente, sier forsvarer Jamina.

Les resten av saken på nrk.no her!